top of page
  • lanaradcenko

Banāns – auglis vai oga?


Banāns ir viens no populārākajiem augļiem, jo tas ir gards un arī vienkārši pieejams mūsu veikalos. Tam ir vairāki ieguvumi, kas attiecas uz veselību. Pateicoties šķiedrvielu un antioksidantu saturam, banāni var uzlabot gremošanas trakta un sirds veselību. Turklāt tie var palīdzēt arī zaudēt svaru, jo banānos ir salīdzinoši maz kaloriju un tie ir bagāti ar uzturvielām un sātīgi.


Taču uzgājām rakstu kādā angļu blogā, kas mums lika atcerēties mūžīgos jautājumus par konkrētiem augļiem un ogām – Is banana a berry, fruit or vegetable.


Intereses pēc iesakām izlasīt. Noteikti šāda tipa jautājumu esi dzirdējis arī skolas laikā, kad par visām varītēm vajadzēja visus pārsteigt ar interesantiem faktiem. Taču jautājums paliek aktuāls arī mums pašiem – kā tad īsti ar to banānu tur ir? Auglis vai oga? Vai varbūt dārzenis?

Pirmā kļūda – banāni neaug uz kokiem

Sāksim ar pašu vienkāršāko, kas skaidrs ir pat mums. Lai nu kas, bet dārzenis banāns noteikti nav. Ja vien neņem vērā banānu brālēnu plantānu. Kaut gan – varbūt arī tas ir auglis, šoreiz raksts ne par to.


Lielākā daļa banānu cienītāju mēdz izvēlēties pirmo variantu, pieņemot, ka tas ir auglis. Pie šāda viedokļa galvenokārt nonākot tāpēc, ka banāni taču augot uz kokiem. Lai arī tā sākotnēji varētu likties, izrādās, ka banāni tomēr neaug uz kokiem.


Daudzi cilvēki uzskata, ka banāni aug uz palmām, taču tā ir kļūda. Daži cilvēki šos augus sauc par "banānu kokiem", lai gan tiem nav nekā kopīga ar kokiem. Izrādās, ka banāni aug uz īpašiem krūmiem, kas reizēm izmēra pēc var tikt uzskatīti par kokiem. Taču nu jau zinām, ka tie ir krūmi.


Banāni aug uz krūmiem

Daudzi uzskata, ka banāns ir auglis, jo viens augs var radīt augļus pat 100 gadus. Tomēr tam joprojām katru gadu ir jānovīst un pēc tam jāatdzimst no jauna. Uz tā sauktā "banānu koka" nav koksnes šķiedras, kas nozīmē, ka tas nav īsti koks. Līdz ar to varam secināt, ka banāni tomēr aug uz krūmiem.


Un kas aug uz krūmiem? Ogas. Tā kā botānikā augu šķirnes un veidi tiek noteikti nevis pēc izskata, bet pēc šādas filozofijas, varam droši teikt, ka šo jautājumu esam izskatījuši. Banāni patiesībā ir ogas.


Ko tas maina? Patiesībā jau neko, jo banānus joprojām turpināsim ēst un noteikti, ka divreiz nemaz neaizdomāsimies par to, ka tie patiesībā ir ogas. Ja nu vienīgi gribēsim paspīdēt ar kādu interesantu faktu!


Noteikti ieskaties arī citos mūsu pašu rakstos, piemēram, Ķiploku vērtīgās īpašības vai Ūdens ir cilvēku skaistuma avots.


8 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page