top of page
  • Saulīte

Vai itāļu virtuve ir veselīga?

Itāļu virtuve, iespējams, ir populārākā pasaulē ar savām lieliskajām picām, pastām un dželato kā arī daudziem citiem ēdieniem. Plašāk ar vispopulārākajiem Itālijas ēdieniem vari iepazīties bloga “Restorāni Rīgā” rakstā “Itāļu virtuve”. Nenoliedzami, itāļu ēdieni ir īsts baudījums garšas kārpiņām. Bet vai tie ir veselīgi? Itāļu, tāpat kā jebkurā citā pasaules virtuvē ir gan veselīgie, gan neveselīgi ēdieni. Gardie kviešu miltiem un cukura bagātie un treknie ēdieni nebūs tā veselīgākā izvēle, bet zivis un jūras produkti un dārzeņi ir veselīga uztura pamats.



Veselīgā Vidusjūras diēta


Tradicionālais ikdienas uzturs Itālijā ir diezgan atšķirīgs no tā ko parasti redzam Itāļu restorānu ēdienkartes, kas ir pilnas ar picām, makaroniem, kas vēl papildināti ar treknām mērcēm, gaļu un sieriem vai kalorijām bagātīgajiem saldajiem ēdieniem. Vidusjūras diēta jeb uzturs kāds raksturīgs Itālijai ir uzskatāms par veselīgu, protams, ja uzsvars netiek likts uz miltu produktiem un kārumiem. Uzturs, kas pārsvarā balstīts uz zivīm un jūras veltēm, dārzeņiem, augļiem, liesu gaļu un olīveļļu, kas tiek uzskatīta par labu cilvēka organismam, noteikti vērtējams kā veselīgs. Daudzos pētījumos ir secināts, ka Vidusjūras diētai ir pozitīva ietekme uz cilvēku veselību. Pieturoties pie šāda uztura iespējams samazināt vēža un sirds un asinsvadu slimību risku, paildzināt mūža ilgumu un justies labāk. Protams, nekāda lielā skāde netiks nodarīta, ja ik pa laikam tiks nobaudīta kāda pica, lazanja, ravioli vai konditorijas izstrādājumi, tomēr šādi ēdieni noteikti nav domāti ikdienai un jāpatērē ierobežotos daudzumos.


Neveselīgie ēdieni


Iemīļotākie ēdieni, ir bagāti ar sieru, miltiem, trekni vai cukuroti, tostarp pica, pastas, kanoli vai tiramisu. Ja ēdienkarte sastāv tikai no šādiem komforta ēdieniem, tad, protams, tas nav uzskatāms par veselīgu un sabalansētu uzturu. Šādu ēdienu patērēšana veicina liekā svara veidošanos, kas ir kaitīgs cilvēka veselībai. Cilvēkiem ar palielinātu svaru ir lielāks risks saslimt ar diabētu, sirds un asinsvadu slimībām, vēzi, aknu un nieru slimībām, osteoartrītu, ciest no paaugstināta asinsspiediena, insulta vai elpošanas problēmām miegā. Sievietēm ar lieko svaru ir palielinās risks saistībā ar problēmām grūtniecības laikā, tostarp paaugstinātu asinsspiedienu, cukura līmeni un lielāka iespējamība, ka būs jāveic ķeizargrieziens. Liekais svars ir tieši saistīts ar to ko ēdam un, kā redzams, tam ir daudz iespējamo negatīvo seku. Lai samazinātu veselības problēmu risku, notikti jāizvairās no pārmērīgas trekno un arī saldo ēdienu iekļaušanas uzturā.


Kā pētījumi rāda, tad tradicionālie ikdienas itāļu uztura pamatprincipi ir veselīgi, bet aizraušanās ar gardumiem un miltainajiem un treknajiem komforta ēdieniem nē. Protams, nevajag sev pilnība liekt garšu baudījumu un nekad neēst picu vai kādu kārumu, bet šādi ēdieni noteikti nav domāti katrai dienai.

21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page