top of page
  • Saulīte

Joga - lieliska ķermeņa un prāta atslābināšana

Ko Tu dari pēc nogurdinošas un garas darba dienas? Pārnāc mājās un pavadi vakaru dīvānā ēdot ne to ko vajadzētu un skatoties seriālus vai “sēžot” Facebook un Instagram? Tas noteikti ir vieglākais variants ko darīt, tomēr šāda izvēle nebūs tā kā rezultātā jutīsies svaigi un enerģiski nākamajā dienā.




Sēdošs darbs īpaši nogurdina ķermeni


Šis attiecas īpaši uz tiem, kuri strādā sēdošu darbu. Pat ja smadzenes, kā mēdz sacīt, “kūp” visu dienu no dažādiem darbiem, bet laiks pārsvarā tiek pavadīts sēžot, tad ķermenis netiek noslogots un izkustināts dienas laikā. Stress, spriedze un negācijas “noglabājas” dažādas ķermeņa vietās, tostarp kakla, plecu, muguras un gurnu zonās. Ilgstoši ļaujot tam tur sakrāties un fiziski neizkustoties, tas viss sāk pārvērsties par sāpēm.


Uzlabo pašsajūtu ar jogas vingrinājumiem


Lai nenonāktu līdz situācijai, kad šķiet, ka viss sāp, bet īsti iemesls nav saprotams, ir nepieciešams regulāri mēreni izkustēties, tostarp pamatīgi izstaipīt ķermeņa muskuļus. Joga ir lielisks izstaipīšanās, kā arī prāta un ķermeņa atslābināšanas veids, ko iespējam veikt pat mājas apstākļos. Atliek vien atrast internetā kādu jogas video un sekot tam. Es personīgi ieteiktu “Youtube” kanālu “Yoga With Adriene”.


Ja jūties saspringti un ne pārāk labi vai arī ciet sāpes, tad noteikti iesaku sākt vienkārši ar kādu meditācijas nodarbību. Lai arī cik neticami tas liktos, pat vienkārša dziļa un mērķtiecīga elpošana, sēžot ar taisnu muguru, mierīgā un sev patīkamā vidē, spēj pamatīgi izmainīt to kā jūties un mazināt saspringumu vai sāpes. Elpošana palielina arī dažādu jogas pozu efektu uz ķermeni, palīdzot kārtīgāk izstiept muskuļus un “masēt” iekšējos orgānus (tādējādi uzlabojot, piemēram, gremošanas sistēmas darbību).


Spriedze uzkrājas visā ķermenī


To, ka spriedze uzkrājas kakla un plecu zonā izjutis droši vien ir katrs no mums. Bet kā ar citām ķermeņa daļām? Kakla pastiepšana vai masāžā noteikti palīdz uz kādu brīdi, bet ne ilgtermiņā. Ķermenis ir kopums ko nepieciešams izkustināt pilnībā, lai justos labi, jo viss ir saistīts. Uzsākot pievērsties jogai man tas bija pārsteigums, ka liela daļa saspringuma uzkrājas gurnu zonā un tādēļ ir būtiski kārtīgi izvingrināt un izstaipīt arī šīs ķermeņa daļas.


Dod iespēju sev - izmēģini jogu


Joga piedāvā dažādus, bet vienkāršu vingrinājumus, kas būs pa spēkam ikvienam, neatkarīgi no fiziskās sagatavotības. Pat 20 līdz 30 minūšu īsi, bet regulāri jogas vingrinājumi sniegs jūtamu rezultātu.


Ja jūti saspringumu un nogurumu vai arī vienkārši ir slikts garastāvoklis, noteikti iesaku jogu. Nav pat nepieciešams nekur doties, lai izmēģinātu “jogot” pirmo reizi. Atrodi sev piemēroto video internetā, mazliet brīvas vietas savā istabā uz grīdas (kas arī nav obligāti, uzsākt jogošanu var arī sēžot krēslā vai pat dīvānā) un uz priekšu!


17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page