top of page
  • Saulīte

Kā samazināt stresu

Updated: Apr 26, 2019

No stresa izvairīties ir praktiski neiespējami. Darbā strauji tuvojas iesniegšanas termiņš Tavam projektam, priekšā kāda priekšniecības rīkota pārbaude vai bērnu vajadzības vienmēr izmaina Tavus dienas kārtības plānus? Tam visam vēl klāt ikdienas sīkumi, kas nevairo prieku un mieru, bet tieši pretēji – rada satraukumu. Tiek uzskatīts, ka neliels stress īstermiņā ir veselīgs, tas motivējot rīkoties ātrāk un produktīvāk, bet ilgtermiņa sekas tam nav pozitīvas. Organisms sāk izpaust savus protestus pret ilgstošo nemieru, piemēram, ar galvas sāpēm, miega kvalitātes pasliktināšanos vai gremošanas sistēmas streikošanu. Tiek uzskatīts, ka ilgstošs stress kalpo par iemeslu daudzām nopietnām saslimšanām. Tāpat bieži vien ārsti nespēj rast nekādu citu izskaidrojumu dažādām sāpēm kā vien pārpūle un ilgstošs stress. Šādā gadījumā ir jādomā par to kā atpūtināt savu prātu un ķermeni no ikdienas pienākumiem un steigas.

Piedāvājam aplūkot dažus vienkārši ieīstenojamus padomus tam kā mazināt stresu ikdienā.





Fiziskas aktivitātes


Nav nepieciešams gatavoties maratona noskriešanai vai katru vakaru pavadīt sporta zālē. Mērenas fiziskas aktivitātes ir tas, kas palīdzēs atslābināties. Pastaiga no darba uz mājām, vai, ja mērojams garš ceļš, kāda daļa no tā, vai vienkārša vakara pastaiga apmēram pusstundu ik dienu uzlabos pašsajūtu. Šis laiks ko veltīsiet vienkārši iešanai un sev palīdzēs sakārtot domas un iespējams rast idejas problēmu risinājumiem. Protams, arī citas aktivitātes kā joga (tostarp elpošanas vingrinājumi) vai nodarbošanās ar kādu sporta veidu, kas aizrauj, būs labs instruments stresa mazināšanai. Stresa bumbas izmantošanu nevarētu ierindot pie sportiskajām aktivitātēm, tomēr tādas turēšana pa rokai noderēs, kad emocijas sit augstu vilni un palīdzēs nomierināties.


Dienas darbu plānošana


Ja galvenais stresa iemesls ir lielais darba apjoms, tad būtu ieteicams veidot izdarāmo darba sarakstu katrai dienai, nevis visu laiku skatīties uz vai domāt par lielo neizdarīto darbu kalnu kopumā. Turklāt, padarīto darbiņu izsvītrošana un veicamo darbu saraksta saīsināšana Jums liks justies labāk, jo tas ir uzskatāms pierādījums tam, ka Jūs virzieties uz priekšu.


Sevis palutināšana


Vienmēr trūkst laika un šķiet, ka pienākumi ir svarīgāki par savu labsajūtu, tomēr ļoti būtiski ir atvēlēt laiku tikai un vienīgi savai atpūtai un labsajūtai. Ar sevis palutināšanu katrs saprot ko citu, kādam tas var būt SPA, kosmetologa vai manikīra apmeklējums, iepirkšanās, koncerta vai kino apmeklējums. Mazliet laika, kas veltīts patīkamam procesam palīdzēs atslābināties un justies labāk.


Kopīga laika pavadīšana ar saviem mīļajiem


Kvalitatīva laika pavadīšana kopā ar saviem vistuvākajiem arī ir būtisks aspekts stresa mazināšanai. Kopīgas aktivitātes, joki un pozitīvas emocijas ir lielisks līdzeklis labsajūtas uzlabošanai un stresa mazināšanai.





Noteikti pamēģini ieviest šos vienkāršos ieteikumus stresa mazināšanai savā ikdienā! Komentāros gaidīsim Tavas atsauksmes par ieteikumiem un labprāt uzzinātu Tavas īpašās metodes stresa mazināšanai.


8 views0 comments

Comments


bottom of page