top of page
  • Writer's pictureVeselīgais

Vai tomāti ir veselīgi

Ir ierasts, ka daudzās mājās standarta salāti ir gurķi ar tomātiem. Tas ir īpaši raksturīgi vasaras laikā laukos, kur turpat guŗķu dobē un siltumnīcā var dabūs šos dārzeļus pilnīgi svaigus un smaržīgus.

Bet jautājums, cik tie ir veselīgi un noderīgi mūsu organismam.




Tomāti ir veselīgi

Tomāti satur dažādus vitamīnus, piemēram, C, K, B grupas vitamīnus, kā arī organismam svarīgas minerālvielas - kāliju, dzelzi, cinku, magniju. Ja preperējam tomātu tālāk, tad tajā ir arī dažādas organiskās skābes, antioksidanti beta karotīns, likopēns, flavonoīdi. Visas no šīm lietām ir cilvēka organizmam vajadzīgas un pozitīvi ietekmē veselību. Protams, svarīgi ir tas, ka šīs vielas daudz lielākā koncentrācijā ir tomātos, kas auguši dabīgā saules gaismā un ir svaigi.


Tomāti ir neveselīgi

Tomāti ir nakteņu dzimtas augi. Līdzīgi kā kartupeļi, paprika, pirati un baklažāni, tie visi satur solanīnu, kas pieskaitāms pie neirotoksīniem. Neirotoksīni var traucēt nervu impulsu pārvadi, kā rezultātā nervi tiek pārmērīgi stimulēti. Ir speciālisti, kas neiesaka ēst nakteņus, ja ir sūdzības par kādām sāpēm vai locītavu problēmām, jo tie varot veicināt iekaisumu. No otras puses, lai uzņemtu tik solatīnu tādā apjomā, lai tas radītu manāmu ietekmi uz veselību, dienā būtu jāapēd vairāki kilogrami tomātu.

Ņozīmīgi zinātniksi pētījumi nav veikti par to kāda ir reāla ietekme uz cilvēku organisku no pārmērīgas tomātu lietošanas, vai to izslēgšanas no ēdienkartes.



Par gurķu un tomātu salātiem

Interesanti, ka šie tik tradicionālie salāti tiešām nav labi. Un tam nav vajadzīgi nekādi dziļi zinātniskie pētījumi, jo abi šie vasaras dārzeņi ir pavisam nesaderīgi produkti. Gurķi un tomāti cilvēka organismā uzsūcas dažādi. Kamēr kuņģī izdalās skābe, lai pārstrādātu gurķus, tikmēr tomāts gaida savu kārtu, kad to kuņģis pārstrādās.

72 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page