top of page
  • lanaradcenko

Doties pie dabas ne tikai vasarā, bet arī ziemā



Ikdienā varam aizrauties ar darbiem un aizmirst par kvalitatīvu laiku, ko pavadīt ārā dabā. Jo īpaši, ja starp darbiem netiek paņemtas pauzes. Tad nepaspējam atgūties, kā ārā jau ir tumšs un šķiet, ka arī visa diena ir galā. Lai tā nenotiktu, ir svarīgi doties ārā un elpot svaigu gaisu katru dienu.


Labs veids, kā to panākt, ir apņemties izaicinājumu, ko ar sevi noslēgt. Piemēram, sev apsolīt, ka visu nedēļu katru dienu sasniegsi vismaz 6ooo soļus. Tā uzreiz būs motivācija izvairīties no mašīnas vai sabiedriskajiem transportiem – vienlaikus gan pasportosi, gan arī būsi ārā svaigā gaisā.


Par to, kāpēc iet ārā ir svarīgi arī ziemā, lasi raksta turpinājumā. Raksta beigās daži ieteikumi par to, kā sagatavoties ziemīgai pastaigai vienam vai kopā ar draugiem.


Kāpēc ir svarīgi iet ārā?


Ir vairāki iemesli, kāpēc ir svarīgi iet ārā arī ziemā, neskatoties uz aukstumu.


Iespēja kārtīgi izkustēties


Vasarā ir ierasts daudz kustēties, peldēt, skriet, rāpties utt. Vasaras sezona ir pilna ar dažādām aktivitātēm, pat tad, ja to steigā nepamanām. Tad uz ziemas periodu mēdzam pierimt un līdz ar to varam ieslīgt tik lielā mierā, ko mēdz saukt arī par slinkumu.


Jo mazāk kustēsimies, jo mazāk enerģijas būs sagaidot vasaru. Lai visu vasaru būtu spēks doties ar vien jaunos piedzīvojumos un ceļojumos, savs ķermenis ir jātur aktīvs visa gada garumā.


Labāks noskaņojums


Ejot ārā, bieži vien uzreiz uzlabojas garastāvoklis. Tas vienkārši ir fakts. Svaigs gaiss palīdz atbrīvot prātu un kārtīgi tikt galā ar visu haosu, kas notiek galvā. Tas ir labs veids, kā izrauties no ikdienas steigas.


Bieži vien saka, ka pirms kāda satraucoša notikuma ir labi doties garākā pastaigā vai pat skrējienā. Tas izdala laimes hormonus un līdz ar to arī palīdz nomierināties.


Labāka veselība


Protams, ka fiziski kustoties, kļūst veselīgāks gan prāts, gan ķermenis. Tas ir pašsaprotami un vajadzētu būt vienīgajam nepieciešamajam argumentam, lai liktu saģērbties un iziet ārā. Turklāt nav jau jāstaigā daudz. Ir labi arī pusdienu pārtraukumā aiziet uz tuvāko parku vai apiet apli ar kvartālu.


Pat ja pilsētas centrā dabu nekur daudz neizdodas atrast, arī vietējais parks var būt kā svaigas elpas dvaša.


Kvalitatīvs laiks kopā ar sevi vai citiem


Un galu galā, pastaiga svaigā gaisā ir iespēja pavadīt kvalitatīvu laiku. Nav svarīgi, vai tu ej dabā viens pats vai ar draugiem, vai ģimeni.


Ir jāiet ārā nevis tāpēc, ka vajag, bet tāpēc, ka gribās. Ir jāiemāca sev gribēt iet ārā, būt aktīvam. Tad pavisam drīz izraušanās no darbiem un sēdēšanas liksies kā ķermeņa lutināšana un tīrā bauda.


Pirms ej ārā, sagatavoties


Pirms doties ziemas pastaigā, ir svarīgi sagatavoties. Zemāk daži ieteikumi, kurus iesakām ņemt vērā.


Saģērbies silti


Lai pastaiga ir izdevusies, svarīgi ir saģērbties atbilstoši laika prognozei. Nederēs ne pārāk bieza, ne pārā plāna drēbju kārta. Nevienam nepatīk nosalt, taču arī sasvīst pastaigas laikā nudien nav patīkami.


Tāpēc uz aci nevar paļauties, ir jāapskatās temperatūra un jāsaģērbjas silti. Galvenais, lai kājas ir siltumā.


Paņem līdzi kādu sildošu dzērienu termosā


Lai parūpētos par papildu siltumu, laba ideja ir paņemt savu iemīļoto tēju vai jebkuru citu karsto dzērienu. Lai tas saglabā savu siltumu, vērts paņemt termosu. Tam ir jābūt kvalitatīvam un jāuztur dzēriens silts ilgu laiku. Termosi ir cilvēku labākie draugi ziemas pastaigās – tur šaubu nav.


Dodies ārā ar mērķi labi pavadīt laiku


Un visbeidzot – neuzskati došanos ārā par pienākumu. Dari to tāpēc, ka tu gribi izkustēties un justies labāk. Ja vienam iet ir galaicīgi, paņem līdzi draugu. Vai arī ieliec ausīs austiņas ar kādu aizraujošu podkāstu. Nemaz nepamanīsi, kā jau būsu gabalā!


Lai foršas ziemas pastaigas un vesels gars!





22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page