top of page
  • Paulīna

Kas ir veselīgāks – tēja vai kafija?



Kafija un tēja ir, iespējams, vispopulārākie dzērieni pēc ūdens, bet, vai viens dzēriens ir veselīgāks par otru, tas vēl ir jāapspriež. Izvēle stap kafiju un tēju visbiežāk ir personiska preference, un varbūt tā ir arī atkarīga no ieguvumiem no izvēlētā dzēriena.


Šajā rakstā salīdzinātas kafijas un tējas atšķirības un tas, kura ir labāka tavai veselībai.


Kofeīna saturs

Gan kafija, gan tēja satur kofeīnu, sastāvdaļu, kuru mēs meklējam dzērienu saturā, lai tā dotu mums enerģiju izturēt darba dienu. Kaut arī kofeīna saturs kafijā un tējā atšķiras atkarībā no pupiņu veida, augšanas apstākļiem, apstrādes un sagatavošajas paņēmieniem un citiem faktoriem, tipiska tējas krūze satur daudz mazāk kofeīna nekā kafija.


Kofeīna pozitīvie efekti ir modrība un garastāvokļa uzlabošana, sporta snieguma uzlabošana, un tas samazina dažu hronisku slimību risku, kā arī depresijas simptomus. Kofeīnam var būt aizsargājoša iedarbība pret Alcheimera slimību, Parkinsona slimību un demenci, kā arī kalnu slimību, ja to lieto kādu laiku pirms liela augstuma sasniegšanas.


Tomēr pārāk liels kofeīna patēriņš var izraisīt negatīvas sekas, piemēram, trauksmi, nervozitāti, bezmiegu, ātru sirdsdarbību un paaugstinātu asinsspiedienu. Labi pazīstamā kafijas ātrā ietekme uz gremošanas sistēmu dažiem cilvēkiem var pasliktināt vai izraisīt gastroezofageālā refluksa slimību, un, ja rodas kādas gremošanas sistēmas funkciju problēmas, kafijas lietošanas samazināšana var ievērojami uzlabot jūsu pašsajūtu.


Rezumējot, tējā kofeīna ir daudz mazāk nekā kafijā, bet izvēle starp šiem dzērieniem ir atkarīga no personīgās pieredzes ar kofeīna lietošanas, izvērtējot tā ietekmi uz veselību un labsajūtu.


Enerģijas līmenis

Balstoties tikai uz kofeīna līmeni, kafijai noteikti vajadzētu uzvarēt tēju enerģijas līmeņa paaugstināšanas jautājumā. Tomēr tas nav vienīgais, kas nosaka dzēriena efektivitāti. Tas ir tāpēc, ka mūsu personīgās izjūtas pret dzērienu ietekmē to, cik modri un gatavi dienai mēs jūtamies, tieši tējas vai kafijas īpašā smarža un garša varētu būt tas, kas patiešām palīdz pamosties.


Var arī apgalvot, ka tējas cienītājiem enerģijas pieplūdums ir vairāk vienmērīgs un nomierinošs, savukārt kafijas cienītājiem ir ātrs un spēcīgs enerģijas pieplūdums, tāpēc, ja enerģija nepieciešama nekavējoties, labāk izvēlēties kafiju. Tieši tādēļ arī medijos kafijas dzeršana parasti tiek attēlota kā cilvēku ātra ieskriešana pēc kafijas pirms darba, pretēji tējas dzeršanai, kas tiek attēlota kā mierīga pēcpusdienas aktivitāte, īpaši britiem.


Vēl viena svarīga lieta, kas atšķir tēju un kafiju, ir ietekme uz miega kvalitāti. Tiem, kas dzer kafiju, parasti ir grūtāk aizmigt naktīs, iespējams, lielākas kofeīna devas dēļ. Tādēļ tiek ieteikts dzert kafiju tikai dienas pirmajā daļā un noteikti atturēties no dzēriena vakarā vai tieši pirms gulētiešanas. No otras puses, tēja dažiem cilvēkiem palīdz ātrāk nomierināties un aizmigt.



Cukura saturs

Kaut arī kofeīnu daudzi saista ar tauku dedzināšanas īpašībām un daži avoti apgalvo, ka kafija un tēja var palīdzēt zaudēt svaru, ir svarīgi atzīmēt, ka šim efektam ir jādzer melna kafija vai tēja bez cukura vai citām piedevām. Lielākā daļa cilvēku savā tējā un kafijā regulāri lieto cukuru, pienu un krēmu, medu, sīrupus un citas piedevas, lai uzlabotu garšu, bieži vien neapzinājoties to ietekmi uz uzturu.


Piemēram, ja es četras reizes dienā dzeru tēju ar 2,5 karotēm cukura, es katru dienu uzņemu 10 gramus cukura tikai no tējas. Amerikas Sirds asociācija iesaka ierobežot cukura patēriņu vīriešiem līdz ne mazāk kā 36 gramiem cukura, bet sievietēm – līdz 24 gramiem cukura dienā. Arī jāpatur prātā, ka lielākā daļa pievienotā cukura nāk no pārstrādātiem un pagatavotiem pārtikas produktiem, tāpēc palielinot šo uzņemto cukura devu ar tēju vai kafiju ar cukuru, tas noteikti nebūs veselīgi ilgtermiņā un neradīs svara zudumu.


Katru dienu dzerot ļoti saldinātu kafiju vai tēju, var rasties ne tikai nepieciešamība pēc ikdienas kofeīna devas, bet arī atkarība no cukura. To var ievērot, ja kādreiz nesanāk iedzert saldo dzērienu, un sākas trauksme un ciešanas izturēt dienu bez tā. Labākais veids, kā samazināt cukura patēriņu dzērienos, ir atteikties no tā pamazām ilgākā laika posmā.


Vai viens ir veselīgāks par otru?

Kopumā grūti pateikt, kurš dzēriens ir veselīgāks par otru. Gan kafijas, gan tējas ietekme var ievērojami atšķirties atkarībā no pagatavošanas metodes, kā arī lietošanas biežuma un laika.


Neliels un mērens šo abu dzērienu patēriņš var dot labumu veselībai, bet lielākas ikdienas devas var izraisīt negatīvas blakusparādības un veselības problēmas. Beigās izvēle lielā mērā ir atkarīga no personīgajām vēlmēm un kofeīna ietekmes uz konkrēto cilvēku.


Kafija var dot tūlītēju enerģijas palielinājumu, savukārt tēja var nodrošināt vienmērīgu enerģijas pieaugumu, un abi dzērieni ir veselīgi un droši.


Vairāk par šo tematu var palasīt rakstā Which is healthier – coffee or tea.


25 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page