top of page
  • Sandijs

Kāpēc vairāk uzturēties svaigā gaisā



Katra šūna un katra funkcija cilvēka ķermenī ir atkarīga no skābekļa. Bagātinot organismu ar skābekli, uzlabojas visa ķermeņa funkcionalitāte. Tas ir svarīgi hormonu darbībai, gremošanai, priekš audu atjaunošanās un citām ķermeņa funkcijām.


Gaiss iekštelpās ir daudz piesārņotāks nekā gaiss ārpus tām. Neatkarīgi no tā vai tu dzīvo laukos vai pilsētā, ir svarīgi vismaz dažas reizes dienā atvērt logu, lai ielaistu telpās svaigu gaisu.


Pārāk ilgi uzturoties iekštelpās, uzkrājas izelpotā ogļskābā gāze, kas turpina tur pat cirkulēt. Tas var izraisīt virkni problēmu, kā galvassāpes, nogurums, un pasliktināta smadzeņu darbība. Gaisa piesārņojumu iekštelpās veicina arī dažādi aromāti, putekļi un mitrums.


Bet kādus ieguvumus cilvēka ķermenim sniedz uzturēšanās svaigā gaisā?


Palīdz plaušām atjaunoties


Uzturēšanās svaigā gaisā veicina dziļāku un brīvāku elpošanu. Svaigā gaisā ir augstāks skābekļa līmenis un zemāks piesārņojuma līmenis nekā iekštelpās. Tādējādi svaiga gaisa ietekmē, šūnas tiek apgādātas ar vairāk skābekļa. Tas palīdz plaušām atbrīvoties no toksīniem, kā arī palīdz tām attīrīties un atjaunoties daudz efektīvāk.


Uzlabo smadzeņu darbību


Skābeklis ir neatņemama sastāvdaļa smadzeņu funkcijai. Regulāra atrašanās svaigā gaisā uzlabos smadzeņu darbību. Ar to, ka plaušas ieelpo vairāk svaiga gaisa, palielinās skābekļa daudzums asinīs. Tas nozīmē, ka vairāk skābekļa tiks arī tavām smadzenēm. Tas uzlabos tavu atmiņu un koncentrēšanās spējas, kā arī atvieglos stresu un galvassāpes.



Uzlabo garastāvokli


Efektīva skābekļa piegāde smadzenēm ietekmē arī mūsu garīgo labsajūtu. Vairums cilvēku droši apstiprinātu, ka jūtas labāk pēc svaigā gaisā pavadītas dienas. Serotonīns ir tā sauktais “laimes hormons”. Tas veicina labu garastāvokli un mazina trauksmes sajūtu. Skābeklis palīdz uzturēt labu šī hormona līmeni.


Stiprina imunitāti


Pieaugot svaiga gaisa un skābekļa līmenim, daudz efektīvāk funkcionē arī baltie asinsķermenīši. To veiktās funkcijas ir svarīgs process cīņai ar mikrobiem un sliktajām baktērijām.


Atjauno enerģiju


Sasmacis gaiss bieži vien izraisa nogurumu un miegainību. Tas notiek tāpēc, ka lai varētu nodrošināt šūnām nepieciešamo skābekļa daudzumu, organismam ir jāstrādā daudz smagāk.


Ja iekštelpās pavadītas dienas laikā tevi nomāc nogurums un miegainība, tad būtu labi iziet īsā pastaigā. Skābekļa pieplūdums palīdzēs atžirgt un atjaunot enerģijas krājumus.



Pietiek vien ar 20 minūtēm svaigā gaisā, lai gūtu vēlamos rezultātus. Tāpēc velti laiku īsai pastaigai pa vietējo parku un regulāri vēdini telpas. Ieguvumi tavai veselībai noteikti būs tā vērti.


Ja bieži vien par svaiga gaisa nepieciešamību aizmirsti, tad iespējams arī sarūpēt kādu gadžetu, kas par to atgādinās. Piemēram, Gaisa kvalitātes monitors visas dienas garumā tev rādīs gaisa kvalitāti telpā. Tādējādi arī atgādinot izvēdināt telpu produktīvākai dienai.



18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page