top of page
  • Writer's pictureVeselīgais

Labāk ēst restorānā vai gatavot mājās?

Lai cik skrienošs mūslaikos ir cilvēks, viņš dienas gaitā noteikti atrod laiku PAĒST. Bet kur? Ir daudz plusu un mīnusu gan ēšanai ārpus mājas, gan gatavošanai pašrocīgi.


Kas veselīgāk

Kas pats pērk produktus savai mājās gatavotajai maltītei, visticamāk, tomēr zina labāk, no kurienes tie ir un kā auguši. Lai gan mēs visi tāpat nojaušam, ka salāti no lielražotāja gan veikalā, gan restorānā ir smidzināti ar atļautajām ķimikālijām. Un tomēr cilvēks, kas gatavo mājās, var izvēlēties, piemēram, veselīgāku eļļu un garšvielas bez garšas pastiprinātājiem. Un kas var būt vēl veselīgāk par gatavotāja pievienoto mīlestību! Tā noteikti atšķiras no restorāna pavāra pievienotajām sajūtām, steidzoties izpildīt pasūtījumus. Taču reizēm kādi ļoti veselīgi produkti ir pieejamāki tieši ēdināšanas iestādēm, jo tās iepirkumus veic lielākā daudzumā un tātad par mazākām cenām.


Ietaupīt laiku

Ēdot restorānā šķiet, ka ietaupām laiku uz ēdiena gatavošanas un trauku mazgāšanas rēķina. Taču šis darbojas tikai pie nosacījuma, ja laiku, ko varētu veltīt gatavojot mājās, izmantojam lietderīgi un ieguldām sevī. Ēdiena gatavošanas process ir aizraujošs un radošs, tāpēc tiem, kas izvēlas ēst ārpus mājas, iegūto laiku tieši tāpat vajadzētu pavadīt radoši, ieguldot savā labsajūtā, nevis vēl papildus stundas noskrienoties darbā.


Ēdiena dažādība

Tie, kas bieži gatavo mājās, tomēr visbiežāk ir iecienījuši ātri pagatavojamas maltītes, kuras var dabūt gatavas 0,5-1,5 stundas laikā. Tas noteikti nav vairākos posmos gatavots ēdiens, kāds ir raksturīgs pasaules smalkākajām virtuvēm. Un lai gan ātri pagatavojamam ēdienam ir milzu iespējas variēt, mainot sastāvdaļas, to īpašo garšu, kas rodas, rūpīgi vairākas stundas vai pat dienas gatavojot kādu specifisku maltīti, tomēr uz ātru roku neiegūt. Tāpēc restorānā noteikti ir vērts sevi palutināt ar kādu īpašu garšu vai produktu. Vēl var piebilst, ka garšas atšķirību nereti piešķir restorānā izmantotie profesionālie katli un pannas, kurus parasts cilvēks savā virtuvē nelieto.


Izmaksas

Kas ir lēti un kas dārgi – katram savs viedoklis. Vienam dārgs ir laiks, ko pavadīt kopā ar ģimeni/draugiem vai veltīt hobijam – un tāpēc netērēt laiku gatavošanai mājās šķiet dabiska. Citam svarīgs ir katrs ietaupītais cents, tāpēc gatavot mājās no zināmiem produktiem ar savām garšvielām un metodēm ir viņa bagātība. Naudā nevar novērtēt prieku, ko gūst cilvēks, kam patīk gatavot, tāpat kā atvieglojumu, ko izjūt tas, kuru šis process nepavisam neaizrauj.


Nobeigumā gribas uzsvērt, ka mēs esam ļoti dažādi, tāpēc svarīgākais, lai katrs izvēlas to, kas tieši viņam ir piemērotākais.


126 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page