top of page
  • lanaradcenko

Orientējies ar piemērotu ekipējumu un apģērbu

Updated: Apr 19, 2021



Orientēšanās ir sporta veids, kas paliek ar vien populārāks. Tas ir lielisks veids, kā pavadīt laiku ārā un vienlaicīgi arī uzturēt sevi izcilā formā. Turklāt darīt to ar prieku un interesi, atklājot jaunas vietas un takas.


Orientēšanās kā sporta veidam ir daudz priekšrocības. It īpaši tad, ja tas tiek darīts ar piemērotu ekipējumu un apģērbu. Tas ir ļoti svarīgi, lai šajā sporta veidā iegūtu pēc iespējas labākus rezultātus.


Šajā rakstā nedaudz vairāk par pārdomām par šo tematu, kā arī 3 iemesli, kāpēc piemērots ekipējums ir tik svarīgs.


Orientēšanās priekšrocības


Ir vairākas priekšrocības, kāpēc vispār uzsākt orientēšanos kā sporta veidu.


Līdzsvars starp prātu un ķermeni: galvenais mērķis ir, lai orientieris atrastu līdzsvaru starp garīgo un fizisko piepūli. Tad arī zinātu, cik ātri var skriet, un joprojām spēt interpretēt apkārt esošo reljefu un veiksmīgi veikt savu ceļu.


Pašpaļāvība: orientieristi mācās būt pašpaļāvīgi, jo lielākā daļa orientieristu ir individuāli, un pat komandas versijās komandas biedri parasti trenējas individuāli, lai pilnveidotos un būtu labāki komandas biedri.


Padziļinātas lēmumu pieņemšanas prasmes: tā piedāvā acīmredzamu individuālo prasmju attīstību navigācijā, vienlaikus risinot problēmas, lai atrastu katru kontrolpunktu.


Māca, kā domāt un rīkoties zem spiediena: lēmumus pastāvīgi pieņem konkurences spriedzes un pieaugošā noguruma apstākļos, palīdzot konkurentiem kļūt garīgi spēcīgākiem citās spriedzes situācijās visas ikdienas garumā.


3 iemesli speciālam orientēšanās ekipējumam

Ir skaidrs, ka jebkuram sportam ir savs apģērbs. Tas ir veidots ar nodomu, lai nodrošinātu dažādas priekšrocības kustības laikā. Šeit 3 no tām.


Lieliska funkcionalitāte


Treniņu jeb orientēšanās apģērbs ir paredzēts konkrētam mērķim. Daudzi zīmoli rada apģērbu, kas der vienlīdz sportam, sēpošanai, orientēšanās u.c. aktivitātēm.


Neatkarīgi no tā, vai šis apģērbs palīdz cīnīties ar sviedriem efektīvāk, nodrošina siltumu vai vēsumu aktivitāšu laikā, vai vienkārši ir elpojošāks. Šīs “funkcijas” palīdz, ejot uz savām aktivitātēm un vingrinājumiem.


Kopumā treniņtērps nav parasts apģērba gabals, tas kalpo mērķim un palīdz sasniegt savus fitnesa mērķus.


Ķermeņa atbalsts


Papildus funkcionalitātei treniņa laikā speciālais ekipējums un apģērbs tevi atbalsta. Ko es ar to domāju? Nu, piemēram, pareizais apģērba veids novērš traumas.


Lielisks atbalsta nodrošināšanas piemērs ir kompresijas apģērbs. Investēšana labākā kompresijas apģērba veidā var palīdzēt aizsargāt muskuļus no iekaisuma, savainojumiem un nodrošināt atbalstu atveseļošanās vingrinājumu laikā.


Vēl viens lielisks piemērs ir sporta krūšturi. Tā kā tie ir izturīgāki nekā citi krūšturi, tie palīdz samazināt kustību un diskomfortu, kas varētu rasties treniņa laikā.


Motivācija un pārliecība par sevi


Pareizais apģērbs tevi arī motivē un vairo pārliecību — divi galvenie aspekti, kas ļauj lieliski sākt trenēties un skrējiena laikā nepadoties.


Radīt paradumus, piemēram, ikdienas vingrinājumus, var būt grūti. Tev jāatrod cilvēks, vieta vai lieta, kas tevi motivē. Atbilde varētu būt speciāls treniņtērps.


Vienkāršs veids, kā uzvilkt savu iemīļoto sporta kreklu vai sporta bikses, var izraisīt mājienu smadzenēs. Šis mājiens var signalizēt visam jūsu ķermenim, ka “hei, man ir savas speciālās drēbes, ir laiks trenēties — iesim!”. Tas var radīt arī aizraujošu kopības sajūtu, ja visai komandai ir speciāli apģērbi.


Ja vēlies sev vai savai komandai iegādāties speciālu orientēšanās apģērbu, ieskaties rakstā, kur apkopoti dažādi zīmoli Best brands in orienteering.


Latvijā apģērbus orientēšanās sportam iespējams iegādāties OSveikals gan klātienē, gan interneta veikalā.


Veiksmīgu un aktīvu dienu!



19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page