top of page
  • lanaradcenko

Romantisks vakars divatā



Saglabāt labu veselību mums spēj palīdzēt daudzas lietas – veselīgs ūdens daudzuma apjoms, veselīgas maltītes, kārtīga izkustēšanās, uzstādīti dzīves mērķi, sapņi un mīļotais cilvēks blakus. Mīlestība un kvalitatīvi pavadīts laiks kopā, kā izrādās, spēlē lielu lomu mūsu veselībā un pašsajūtā.


Ir svarīgi dienas laikā izrauties no darbiem un veltīt pietiekami daudz laika savai otrajai pusītei. Tas sekmē attiecības, veicina komunikāciju, palīdz atrisināt problēmas un ļauj pavadīt kopīgu laiku. Tieši tas galu galā stiprina gan savstarpējās attiecības, gan arī abu fizisko un garīgo veselību.


Esam atlasījuši 5 galvenos rādītājus, ko veselīgas attiecības spēj ietekmēt.


1. Pazemināts stresa līmenis


Stresam ir daudzas negatīvas blakusparādības – zems enerģijas līmenis, miega trūkums, grūtības relaksēties, slikta garīgā veselība, depresija, panikas lēkmes un šis saraksts varētu turpināties un turpināties.


Labās ziņas ir tādas, ka pētījumi sniedz pavisam vienkāršu stresa pazemināšanas līdzekli – mīlestību. Kvalitatīvs laiks kopā ar savu otro pusīti spēj samazināt satraukumu un nomierināt. Šeit lielu lomu spēlē arī pieskārieni – tiem ir liels spēks izrādīt mīlestību un nomierināt otru cilvēku. Turot kopā rokas vai apskaujoties vien tiek izraisītas ķīmiskas vielas, kas palīdz atbrīvoties no negatīvām emocijām un stresa.


Pāri, kas aizņemtajā ikdienā spēj atvēlēt viens otram brīvo laiku, piedzīvo daudz zemākus stresa līmeņus. Kvalitatīvi pavadīts laiks katram ir kas atšķirīgs – tāpat kā mīlestības valodas. Vienam pārim tas ir romantisks randiņš restorānā, citiem tā var būt kopīga trauku mazgāšana pēc vakariņām.


2. Motivācija rūpēties par sevi


Kad tu zini, ka tiec mīlēts un lolots no sava partnera, tas spēj radīt papildus motivāciju rupēties pašam par sevi. Romantiskās attiecībās esošie pāri ne vien cenšas atbrīvot laiku kvalitatīvi pavadītam laikam kopā, bet uz viņiem attiecas arī lielākas iespējas uz pieturēšanos pie savas diētas un vingrošanas.


Tāpat mīlošs partneris problēmu gadījumā iedrošinās tevi doties pie ārsta. Pētījumi parāda, ka konkrētu slimību gadījumā cilvēki, kas ir attiecībās, atklāj slimības ātrāk nekā tie, kas nav romantiskās attiecībās. Mirklī, kad kāds par tevi rūpējas, tu sāc izprast to, cik tas ir svarīgi. Tāpēc ir arī vienkāršāk sākt par sevi rūpēties pašam. Tas tāpēc, ka tu vēlies būt vislabākā sevis versija – veselīga, enerģijas pilna un dzīvespriecīga.


3. Labāka garīgā veselība


Mirklī, kad tu esi kopā ar savu romantisko partneri, tiek izdlaīts oksitocīna hormons, kas ir atbildīgs par intimitāti un attiecību veidošanu. Viena no oksitocīna labajām īpašībām ir uzticības veidošana starp partneriem. Tas savukārt ļauj cilvēkiem relaksēties un atslābināties.


Bez šaubām tas padara tevi laimīgu, kad tava otrā pusīte tevi ciena un labi pret tevi izturas. Kad tu izjūti īpaši romantiskas sajūtas un mīlestību pret otro pusīti, ķermenis izdala labsajūtas vielu dopamīnu. Šīs pozitīvās sajūtas uzlabo garastāvokli un liek tev sajusties mīlētam un novērtētam. Rezultāts ir vienkāršs – garīgā veselība tiek uzlabota, rodās energijas spars un dzīvesprieks.


4. Labāka fiziskā veselība


Pavadot kvalitatīvu laiku kopā ar otro pusīti, jūtamies labi. Ķermenis izdala hormonus, kas nodrošina sociālo sasaisti un rētu dzīšanu. Kādā pētījumā zinātnieki šo teoriju lika pie testa. Šī pētījuma laikā pāriem tika veikti nelieli iegriezumi, lai pētītu, cik ātri tie sadzīs.


Rezultāti liecināja par to, ka pāri ar augstāku oksitocīna līmeni asinīs bija apveltīti ar labākām savstarpējās komunikācijas prasmēm un līdz ar to – arī viņu brūces sadzija ātrāk.


Pētījuma parāda arī to, ka veiksmīgas laulības veicina dzīves ilgumu.


5. Mīlestība ir dabīgs sāpju mazinātājs


Kad tu esi iemīlējies, tu piedzīvo mazāk sāpju nekā tie, kas ir bez otrās pusītes. Turklāt kādā pētījumā, kurā tika uzraudzīti 127’000 pieaugušu cilvēku, atklāts, ka precēti pāri mazāk sūdzējās par muguras sāpēm un galvassāpēm.


Vēl kāds pētījums atklāja, ka sievietes, kuras tika pakļautas elektrošoka riskam, piedzīvoja mazāku stresa līmeni, ja viņām pie rokas bija mīļotais vīrs.


Romantisks vakars divatā


Ir svarīgi attiecību laikā veltīt viens otram kvalitatīvu laiku, uzmanību un mīlestības apliecinājumus. Laika gaitā tas kļūst grūtāk, jo pieaug darbu apjoms un rodas citas prioritātes. Tomēr jāatceras, ka veselīgas attiecības ir jākopj – tāpat kā savi ikdienas ieradumi un veselība.


Romantisks vakars divatā ik pa laikam ir lielisks veids, kā to panākt. Kāds neliels izbrauciens, kopīga masāža vai SPA brīvdienas ir fantastiska izvēle. Vairak par to lasi rakstā Romantiska atpūta diviem.


Ja tavas otrās pusītes mīlestības valoda ir pārsteigumi un dāvanas, tad kāds romantisks apveikums būs tieši laikā. Blogā TOP dāvanas noteikti atradīsi kādu romantisku ideju. Lai izdodas!



27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page