top of page
  • Writer's pictureVeselīgais

Vai vajag baidīties?

Updated: Apr 26, 2019

Mans darbs ir ļoti cieši saistīts ar cilvēku sajūtu analizēšanu, un viens no interesantākajiem aspektiem šeit ir bailes. Tās daudziem ir līdzīgas vai pat vienādas, lai gan kopumā baiļu dažādību var pielīdzināt kukaiņu sugu daudzveidībai.





Baiļu dažādība


Ticu, ka arī jūs esat dzirdējuši par dažādām fobijām – bailēm no, piemēram, slēgtām telpām (klaustrofobija), zirnekļiem (arahnofobija) vai kukaiņiem (entomofobija). Fobiju sarakstā ir arī bailes no zobārsta, lidojumiem, vīriešiem; bailes par savu izskatu, tikt izsmietam vai dzemdēt. Katrs varētu piemeklēt sev vismaz vienu, ar kuru nespēja tikt galā vismaz bērnībā. Un pat ja jūsu bailes nav fobiju sarakstā, tas nekādi nenozīmē, ka jūsu bailes ir mazāk īstas.


Baiļu mehānisms


Bailes patiesībā ir mūsu sargs. Smadzenēs, zemapziņā vai vēl dziļāk – šūnu enerģētiskajā atmiņā ir “ierakstīts” kāds notikums, kas nesa, mūsuprāt, negatīvas sekas. Piemēram, kāds uz mums uzkliedza, un vēlākie pārdzīvojumi bija nepatīkami. Smadzenēs un mūsu biolaukā paliek nospiedums - programma, kas attiecīgo vai līdzīgo situāciju klasificē kā mums bīstamu, un pie katras nākošās atkārtošanās jau tiek izstrādāts un asinīs iemests īpašs “baiļu ķīmiskais kokteilis”, kura viena no sastāvdaļām ir adrenalīns. Šis kokteilis iedarbojas uz mūsu maņām, liekot izjust nepatiku, vēlmi izvairīties, bēgt vai arī otrādi – uzbrukt un aizstāvēties (kliegt pretī, piemēram). Šeit ļoti būtiski ir saprast, ka programma, no kā vajag un no kā nevajag bīties, ir tieši mūsos, un tas nozīmē tikai vienu – mēs kā savas apziņas saimnieki noteikti varam šīs programmas mainīt.


Baiļu sekas


Cilvēks var nodzīvot visu savu mūžu, samierinoties ar savām bailēm. Zinu sievieti pēc septiņdesmit, kas katru dienu klausās radio, bet momentā izslēdz to, kad sākas horoskopu sadaļa. Bailes izdzirdēt par savu horoskopa zīmi ko sliktu un ietekmēties viņai neļauj doto informāciju apstrādāt loģiski. Man, piemēram, ir bailes ar riteni šķērsot gājēju pārejas. Pat dzīvojot valstī, kur visi to dara nepārtraukti, autovadītāji jau gadiem respektē šo kārtību un ceļazīmes vēsta par riteņbraucēju ceļiem, es joprojām mēdzu lieki sabremzēties, kavējot auto plūsmu un radot neskaidrību, vai tad es gribu gaidīt vai braukt! Taču baiļu ķīmiskā “kokteiļa” bieža baudīšana var atstāt sekas arī mūsu organismā, radot psihosomatiskas saslimšanas.


Kā cīnīties ar bailēm


Kā jau minēts augstāk, baiļu programmas individuāli tieši mums ir izstrādājušas mūsu pašu smadzenes.

Ārstēt bailes var:

  • mainot savus priekšstatus;

  • ar psihoterapijas palīdzību (kad paši nespējam ieraudzīt iemeslus un nepieciešams skats no malas);

  • ar medikamentu palīdzību (radot citu ķīmisko fonu).


Smadzeņu zinātnieku pētījumi apliecina, ka mēs spējam mainīt pat vecus ieradumus baidīties, turklāt ar diezgan mehāniskām darbībām. Taču pirms tam būtu vēlams saprast un atzīt – jā, man bail, man nepatīk. Tālāk vēlams ieslēgt godīgu (pret sevi) analīzi, tieši kas slēpjas aiz baiļu izraisīto emociju priekškara. Tas var būt pat viens vārds vai teikums, kam mēs esam noticējuši minētās situācijas sakarā. Taču evolūcijas pamatā ir spēja pārvarēt baiļu fenomenu. Pārdzīvojot un pārvarot to, cilvēks pilnveidojas un attīstās.


6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page