top of page
  • lanaradcenko

Ūdens fastings – veselīgs vai nē?



Ūdens fastings ir populārs veselības pasaulē, tomēr tam būtu jāpieiet ar uzmanību un piesardzību. Lai arī tas ir lielisks svara zaudēšanas un ķermeņa attīrīšanas veids, ja to praksē piekopj pārāk ekstrēmi, tas var radīt veselības problēmas.


Vairāk par to, kas ir ūdens fastings un vai tas ir veselīgs vai nē, lasi rakstā zemāk.


Ieskats vēsturē

Ūdens fastings nav nekas jauns – tas jau ir pastāvējis gadu simtiem un pat tūkstošiem. Īpaši populārs tas kļuvis 1900.gados un iepriekš ūdens fastings jeb gavēnis ir ticis piekopts reliģisku uzskatu dēļ. Fastinga rituāli, kas tiek piekopti vēl joprojām (Ramadans) ir īpaši aktuāli Muslimu reliģijā. Šis fastings ilgst aptuveni mēnesi un simbolizē atdzimšanu savā ķermeni – tīrākā un šķīstākā.


Zīmoli un uzņēmumi, kas izplata ūdens fastingu un apgalvo tā veselīgās īpašības bieži vien piemin šos reliģiskos uzskatus kā pierādījumu šī procesa strādāšanai. Tomēr vērts uz šo paskatīties visai skeptiski, pirms tiek pieņemts lēmums. Ūdens fastings tiek interpretēts arī kā detokss – vēl viens ekstrēmās dabas paņēmiens, kā notievēt un attīrīt ķermeni.


Kas ir ūdens fastings?


Ūdens fastings ir 24 līdz 72 stundas ilgs posms, kurā nedrīkst uzturā lietot neko, izņemot ūdeni. Tas nozīmē, ka nevar dzert arī tēju, kafiju, alkoholu, sporta unvitamīnu dzērienus – neko ar kalorijām. Tikai un vienīgi ūdeni. Medīciniski pieskatīti ūdens fastingi spēj ilgt līdz pat 40 dienām un ir pierādīts, ka ilglaicīgs ūdens fastings spēj pazemināt asinsspiedienu un atturēt ķermeni no dažādām hroniskām slimībām.


Vienkāršāk šādu procesu ievērot, ja tev ir sava ūdens pudele. Tā palīdzēs nēsāt līdzi ūdeni visur, kur tu iesi un neizraisīt dehidrāciju. Lai cik jokaini tas arī nebūtu, ūdens detoksa laikā ir iespējama arī dehidrācija, jo aizmirstam, ka parasti daļu no ūdens uzņemam ar ēdiena palīdzību.


Ievēro uzmanības pasākumus


Šī prakse nav plaši zināma kā atbalstīta mediķu un ārstu starpā, tāpēc ūens fastings jāievēro ar piesardzību un jāklausās savā ķermenī. Atpūta no pārslodzes ķermenim ik pa laikam tiešām var būt noderīga – no ķermeņa tiek izvadīti ļaunie toksīni, sliktās vielas, tiek pārtraukta ļauno šūnu dublikācija un daudzas citas labās īpašības.


Ja tu vēlies pamēģināt ūdens fastingu, apspried šo ideju ar savu ārstu pirms veic kādu lēmumu.

No ūdens un jebkura cita fastinga vajadzētu izvairīties cilvēkiem sekojošās kategorijās:


1. Hronisku nieru slimību pacientiem.

2. Cilvēkiem ar gastrītu – ķermenis potenciāli var turpināt ražot kuņģa skābi arī tad, ja netiek uzņemts ēdiens.

3. Diabētiķiem.

4. Cilvēkiem ar ēšanas traucējumiem – neveselīgu attiecību gadījumā ar ēdienu, fastingi šo procesu tikai palēninās.

5. Bērni zem 18 gadu vecuma un sirmgalvji.


Ūdens fastinga priekšrocības


Ūdens fastinga priekšrocības veselības ziņā ir vairākas. Šis process varētu palīdzēt samazināt lieko svaru, pazemināt asinsspiedienu, neļaut ļaunpratīgajām šūnām vairoties, samazināt risku iegūt hroniskas slimības, aizsargāt no tādām slimībām kā diabēts.


Ūdens fastinga trūkumi


Iespējama dehidrācija, uzturvielu trūkums organismam, nedrošas asinsspiediena izmaiņas, galvas reibšana un ģībšana, apsēstas ēšanas parādīšanās pēc fastinga.

Kopsavilkums


Ūdens fastings ir aktuāls process jau gadu simtiem un tūkstošiem un tas nav velti. Tam tiešām ir pozitīvas priekšrocības veselības ziņā un daudzi pēc šīm pāris dienām jūtas daudz labāk un spēj atsākt savu ierasto dienas ritmu ar vairāk enerģijas un spēka.


Tomēr ne visiem cilvēkiem strādā vienas un tās pašas metodes. Tāpēc izmēģini, ja tevi tas interesē – taču atceries konsultēties ar ārstu.


















45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page