top of page
  • lanaradcenko

Ūdens nozīme veselībā

Updated: Apr 26, 2021



Katram cilvēkam dienas laikā ir jāizdzer aptuveni 8 glāzes ūdens, kas rezultējas 2 litros šķidruma, ko var uzņemt gan tiešā veidā, gan arī caur ēdieniem. Lai arī zinātne joprojām strīdas par to, vai 2l ir vienotais ūdens daudzums, kas der visiem, dažas lietas ir skaidras. Ūdens ir nepieciešams mūsu ķermenim un organismam, lai pilnvērtīgi spētu funkcionēt.


Uzņemot pietiekamu ūdens daudzumu dienas laikā un regulāri padzeroties, ķermenis jūtas labi un funkcionē bez problēmām. Ir vairāki pozitīvi iemesli, kāpēc dzert ūdeni, kas ietekmē cilvēku veselību.


Šajā rakstā vairāk par to, kā pietiekama ūdens dzeršana pozitīvi ietekmē veselību.


1. Uzlabota fiziskā performance


Ja mēs neuzturam neizdzeram pietiekami daudz ūdens, ķermeņa fiziskā forma nebūs spējīga funkcionēt uz maksimumu. Augstas temperatūras laikā, kas bieži vien rodas tieši no vingrošanas un sportošanas, pieprasa dzert vairāk ūdens nekā tad, kad kustība nenotiek.


Ja tu svīšanas vai kāda cita veida rezultātā zaudē vismaz 2% no sava ķermeņa ūdens masas, tas var radīt pamanāmus rezultātus tava ķermeņa fiziskajā formā un izpildījumā. Sāks trūkt enerģijas un tu vairs nespēsi uzturēt aktivitātes līmeni iepriekš ierastajā ritmā un ilgumā. Ķermenis bez ūdens tiek novārdzināts.


2. Dehidrācija ievērojami ietekmē smadzeņu darbību


Smadzeņu darbība ir tiešā veidā saistīta ar pietiekamu ūdens daudzuma uzņemšanu. Kādā pētījumā noskaidrots, ka jauna sieviete, kas dehidrējusies pēc intensīva treniņa, zaudēja savas koncentrācijas spējas, kā arī ievērojami pasliktinājās viņas garastāvoklis.


Līdzīgs pētījums, kas veikts uz vīrieša, parādīja to, ka nepietiekams ūdens daudzums ietekmēja viņa atmiņas spējas. Tāpat vīrietis pieredzēja paaugstinātu satrakuma un stresa risku.


3. Pietiekama ūdens daudzuma uzņemšana palīdz izvairīties no galvassāpēm


Galvassāpēs ir viena no tām lietām, kas var veidoties no desmitiem dažādu iemeslu. Tāpēc ir grūti noskaidrot galvassāpju īsto sakni, tomēr visvienkāršākās un pašsaprotamās lietas reizēm mēdz būt visefektīvākās. Dehidrācija ir viens no iemesliem, kas var likt veidoties galvassāpēm. Ja viss, kas jādara, lai izvairītos no galvas sāpēšanas, ir regulāra glāze ūdens, kāpēc lai to nedarītu, vai ne?


Kāds pētījums, kas veikts uz 18 cilvēkiem, savukārt pierādīja, ka ūdens uzņemšanai nav nekāda sakara ar galvas sāpēm. Taču tie cilvēki, kas bija izdzēruši pietiekamu ūdens daudzumu, piedzīvoja mazākas un ne tik intensīvas galvas sāpēs, kā tie, kas nebija dzēruši pietiekami daudz ūdens. Pat ja tā ir sāpju atvieglošana, vērts izvēlēties ūdeni!


4. Regulāra ūdens dzeršana var apturēt nierakmeņu veidošanos


Cilvēka ķermenī sakrājas smiltis – no dažādiem ēdieniem un ne līdz galam nomazgātiem produktiem. Šīs smiltis gadu laikā izveido mazus akmentiņus, kas var tikt izvadīti kopā ar urīnu, kas ir ļoti nepatīkams process. Lielākajā daļā gadījumu šie akmeņi paliek nierēs. Lai to nepieļautu, efektīvs veids ir ūdens dzeršana.


Šī ir tikai viena pieminētā slimība, no kuras iespējams izvairīties, vien lutinot savu ķermeni ar pietiekamu ūdens daudzumu ikdienā. Tāpēc ir īpaši svarīgi ikdienā pierast dzert ūdeni un visur to ņemt sev līdzi. Lielisks atgādinājums ikdienā padzerties ir ilgtspējīga ūdens pudele, kas vienmēr būs līdzi un kalpos par veselības uzlabotāju.





5. Svara samazināšana


Regulāra ūdens uzņemšana ir efektīvs līdzeklis arī svara samazināšanā veselīgā veidā. Bieži vien, kad esam izslāpuši, mēdzam šo sajūtu sajaukt ar izsalkumu. Biežāk dzerot ūdeni, ķermenis pie tā pieradīs un izsalkuma gadījumā sniegs skaidrus signālus.


Tāpat ūdens daudzuma uzņemšanas priekšrocība ir papildus enerģija. Un kā zināms – jo vairāk enerģijas, jo vairāk vēlmes kustēties. Līdz ar to arī izdodas dienas laikā ievērot pietiekami lielu aktivitātes līmeni, kas uzlabos vispārējo dzīves kvalitāti un ļaus atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.


6. Vispārējā pašsajūta


Dzerot ūdeni, rodas arī daudz labāka vispārējā pašsajūta. Ja viss ķermenis ir nodrošināts ar pietiekamu ūdens daudzumu, tu jūties labi. Pietiekami hidrējies, možāks un stiprāks. Reizēm ūdens dehidrācija mēdz izlikties par izsalkumu. Tāpēc, ja būsi labi padzēries, negribēsies arī ēst tik daudz starp pamata ēdienreizēm.


Un ja būsi padzēries, tad jau darbosies arī visi ķermeņa orgāni. Visas labās īpašības, kas darbojas jau iepriekš rakstā sarakstītajās sadaļās.


7. Koncentrēšanās spēja


Tik līdz ķermenī kaut kas nav kārtībā, tas nomāc tevi pašu – vai nu apzināti, vai nē. Ja tas ir neapzināti, visticamāk ķermenis par to liks manīt. Viens veids, kā vari zināt, ka ir laiks padzerties, ir tad, ja jūti koncentrēšanās spēju pavājināšanos.


Mums visiem nav svešs brīdis, kad ir jāpilda kāds uzdevums – ikdienas darbs, gatavošanās eksāmenam vai mājasdarbs. Taču jūtam, ka grūti koncentrēties pie vienas darbības. Reizēm viss, ko ķermenis prasa, ir glāze ūdens.


Vairāk par ūdens nozīmi organismā vari izlasīt rakstā How to Remind Yourself to Drink Water.


Rūpējies par savu ķermeni un tad tas noteikti parūpēsies arī par tevi!


19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page